Valikko Sulje

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta rytmi? Minkä tunteen se sinussa herättää? Minulle se tuo mieleen järjestyksen ja mielenrauhan. Tunnen seesteisyyttä ja hallintaa. Tiedän, että monelle rytmi tuo mieleen stressiä ja ahdistusta. Minulle ja suurelle perheelleni se on aina ollut monen tilanteen ”pelastava rytmi”. Nyt puhun jälleen omista kokemuksistani, en tieteellisistä tutkimuksista.

Mikä rytmi?

Rytmillä tarkoitan nyt jotain, mikä toistuu aina samalla lailla. Unirytmi, ruokarytmi, ulkoilurytmi, päivärytmi, viikkorytmi jne.

Sen ei tarvitse olla kaikilla sama, vaan se on jokaisella oma. Toki helpottaa kovasti, jos perheessä pystytään pitämään samaa rytmiä. Myös sama rytmi koulujen ja hoitojen kanssa helpottaa elämää. Vanhempien työt on monesti vaikea yhdistää tähän, mutta nyt puhutaan enempi lasten rytmistä.

 

Rytmi auttaa kehoa tottumaan johonkin. Rytmin ja rutiinien avulla saamme laitettua arjen askareita ikään kuin lihasmuistiin. Silloin ne tapahtuvat lähes automaattisesti.

 

Paljon pelastava rytmi

Kun on selkeä rytmi, jää vähemmän kiisteltävää elämän peruspilareista.  He ovat tottuneet, että tietyt asiat tapahtuvat sen vuoksi, että nyt on niiden aika. Nyt syödään koska on ruoka-aika. Ei käydä vääntöä, kuka haluaa syödä ja kuka ei. Sama koskee ulkoilua ja nukkumista. Ne eivät ole neuvottelukysymyksiä. Vääntöä voi käydä sitten muista asioista. Toki meilläkin on näistä väännetty ja neuvoteltu, mutta vähemmän.

Meidän keho on viisas. Se oppii hyvin nopeasti, jos jokin asia toistuu. Pian ei kelloa tarvitakaan, kun keho on se kello. Pienelle ihmiselle tulee nälkä ruoka-aikaan ja unipuput haetaan valmiiksi juuri ennen nukkumaan menoa. 13 vuoden äitiyden aikana, en ole kertaakaan joutunut repimään ketään sängystä ylös. Talossamme käytetään herätyskelloa vain erikoisen aikaisiin herätyksiin.

Ruokarytmi antaa varmuuden riittävälle ravinnolle ja tasaiselle energian saannille. Tällä vältetään myös turhat napsimiset.

Rytmin vaihdokset

Ylimääräiset rytmin vaihdokset ovat kuormittavia keholle ja mielelle. Meillä on pidetty samaa rytmiä arkena ja viikonloppuna. Myös kesällä ja muilla lomilla. Se on ollut helpompaa, kun talossa on aina ollut pieniä. Nyt kun lapset alkavat olla isompia, alkaa valvominen ja rytmin rikkominen kiinnostaa enemmän.

Yksittäiset poikkeamat eivät vaikuta niin pahasti, vaan paluu vanhaan tapahtuu melko automaattisesti. Jos rytmi menee sekaisin pidemmäksi aikaa, menee koko keho sekaisin. Illat mennään ylikierroksilla, eikä unesta ole tietoakaan. Päivät lojutaan ja velttoillaan. Nälkä aiheuttaa kiukun lisäksi pääkipua ja pahaa oloa. Mikään ei tunnu onnistuvan, vaan kaikesta käydään vääntöä.

Erilaiset ihmiset

Kaikille tarkka rytmi ei sovi. Se aiheuttaa vain stressiä ja kiirettä pysyä rytmissä. Minulle valmiiksi suunniteltu mahdollistaa selkeän ja rauhallisen toiminnan. Koko perhe tietää mitä tulee seuraavaksi, eikä tarvitse hukata energiaa sen pohtimiseen. Aikatauluissa on helpompi pysyä, kun keho on jo niin kiintynyt siihen.

Mieheni ei ole kelloihmisiä. Minun tarkan aikataulun noudattaminen on tuottanut hänelle hankaluuksia ja vääntöjä meidän välillemme. Silti olemme kerta toisensa jälkeen tulleet yhdessä siihen loppu tulokseen, että tarkka rytmi on lasten etu. Ja lopulta myös meidän.

Perheestämme löytyy sekä iltaihmisiä, että aamuihmisiä. Unirytmi helpottaa molempia. Toisia nukahtamaan ja toisia heräämään. Ruokarytmi pitää turhat nälkäkiukut loitolla ja energiaa riittää tasaisesti koko päivään. Meiltä löytyy myös tarkempia ja hieman rennompia tyyppejä. Silti tarkka rytmi on ollut kaikkien etu. Nämä rennommat pystyvät helpommin pitämään elämän narut käsissään. Tarkemmille sen sijaan jää selkeät välit, jolloin voi ottaa ihan rennosti ilman stressiä.

Uskon, että pienemmissä perheissä voisi olla helpompi kuunnella jokaisen mieltymyksiä. Valitettavasti suuressa perheessä näen sen vain kaaoksena.

Rajoittava rytmi ?

Eikö tiukka rytmi ja kellon tuijotus rajaa liikaa elämää? Välillä tuntuu kiireeltä ja mahdottomalta pysyä päivärytmin puitteissa ja silloin tällöin siitä voi hyvillä mielin joustaa.

Olen mieltänyt rytmin myös ihanana rajoittajana. Helposti tulee järkättyä liikaa ohjelmaa ja touhua. Pienelle ihmiselle on tärkeää olla vain kotona ja rauhassa. Kyllähän lapsi jaksaisi riekkua aamusta iltaan pitkin tapahtumia, mutta onko se pidemmän päälle tervettä hänen kehitykselleen? En ole ammattilainen, mutta itse olen pitänyt aikatauluja hyvänä rajoitteena, ettei tule täytettyä päiviä täyteen touhua.

kokemuksen kautta

Kun lapset olivat pieniä, pidin näistä kellonajoista kynsin ja hampain kiinni. Nyt viime vuosina olen lepsunut ja  kärsinyt siitä. Isompien kanssa ei enää ole niin suurta vaikutusta. Sen sijaan meidän kuopus ei todellakaan ole nukkunut tai syönyt yhtä hyvin, kuin veljensä. Paljon on myös luonnekysymys, mutta tiedän, että olisin voinut vaikuttaa tilanteeseen. Jos vain olisin jaksanut pitää rytmistä tiukemmin kiinni, tilanne ei taatusti olisi mennyt näin pahaksi. Nyt aionkin ottaa itseäni taas niskasta kiinni ja laittaa rytmin takaisin kohdilleen.

Unirytmin opettelu on mielestäni kaikista tärkein. Se antaa pohjan koko päivälle, mutta myös päinvastoin. Päivä antaa pohjan unirytmille. Rauhalliseen nukahtamiseen ei riitä vain unirytmi ja toistuvat iltarutiinit. Siihen vaikuttaa koko päivä. Ruokailut, leikkimiset, jakamaton huomio ja ennen kaikkea fyysiset hellyyden osoitukset pitkin päivää. 

Unesta ja ruokailusta kirjoitan myöhemmin lisää.

Miksi ei rennosti luonnon mukaan?

Elämä kulkee tiettyjen raamien puitteissa, joita emme voi itse valita. Luonto antaa meille yön ja päivän. Suomessa vuodenajat raamittavat mukavaan rytmiin.Nekin tuntuvat menneen kyllä hieman sekaisin. Silti talvisin luonnon mukaan meillä täytyisi vain nukkua ja kesällä valvoa läpi yöt. Se ei ole mahdollista. On siis helpompaa seurata kelloa, kuin aurinkoa tai vuodenaikoja.

Rytmi luo raamit elämälle, jolloin se alkaa toistaa itseään automaattisesti. Arjen tärkeimmille pilareille ei silloin tarvitse antaa liikaa ajatusta. Pohja on siellä valmiina kaikkea muuta upeaa varten. Paljon pelastava rytmi ja rutiinit vapauttavat ajatuksen käyttöä muihin elämän osa-alueisiin.

Tsemppiä kaikille arkeen ja oman rytmin löytämiseen!




Aami

1 Comments

  1. Deangelo Goff

    I like the helpful information you supply for your articles.
    I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here frequently.

    I am quite certain I’ll be told many new stuff proper right here!

    Best of luck for the next!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *